Program


Rijeka za sve

Poštovani sugrađani, drage Riječanke i Riječani,

prije četiri godine zajednički smo stvarali viziju razvoja Rijeke do 2020. godine.

Razgovore o toj viziji vodili smo nekoliko mjeseci i u njih su bili uključeni mnogi od vas, kao i mnogi stručnjaci u pojedinim područjima. Ta je vizija pretočena u Izborni program koalicije RI2020, a potom u Strategiju razvoja grada Rijeke do 2020. godine.

Provođenjem ove Strategije, vratili smo Rijeku kući, u europski milje kojem prirodno pripada. Stavljamo je uz bok europskim prijestolnicama koje to jesu zahvaljujući otvorenosti, širini duha i razvoju koji se osniva na suradnji. 

Naš grad povukao je najviše EU sredstava u proteklom mandatu. Za sveukupno 67 projekata odobreno nam je sufinanciranje iz europskih fondova. Ukupna vrijednost odobrenih sredstava je veća od 560 milijuna kuna, ne računajući 1,2 milijarde kuna koliko očekujemo za projekt vodovoda i odvodnje s pročišćivačem. Prvi u Hrvatskoj osnovali smo Urbanu aglomeraciju, preko koje imamo priliku povući 49 millijuna eura za projekte Rijeke i šireg riječkog područja. 

Osvojili smo prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture. Unatoč krizi, zadržali smo izuzetno visoku razinu socijalne zaštite građana. Uz to, prema neovisnim LOTUS istraživanjima još uvijek smo najtransparentniji grad u Hrvatskoj.

Rezultati riječkog gospodarstva potvrđuju pozitivne trendove u broju poduzetnika, zaposlenih, prihodima i dobiti. Naš grad izrasta u uspješan moderan otvoren europski grad uslužnih, stručnih, znanstvenih, tehničkih i prerađivačkih djelatnosti. 

Moja je duboka želja da Rijeka nastavi uzlaznu putanju kojom se kreće, jer ta je putanja rezultat naše zajedničke vizije i povjerenja koje smo međusobno izgradili. Na mnoga postignuća možemo biti ponosni, ona su nam zajednička. Očekuje nas realizacija velikih, pomno pripremanih projekata. Europa ih je prepoznala kao kvalitetne i odobrila nam financijska sredstva za njihovu realizaciju. 

Zbog toga Program koji vam predstavljam sadrži dva podjednako važna aspekta vezana uz  daljnji razvoj našeg grada. Jedan se tiče kontinuiteta u provođenju Strategije razvoja, a drugi donosi projekte i programe kojima se Strategija razvoja može dopuniti. Oni su rezultat novih područja rasta koja su se pred Rijekom otvorila zahvaljujući dosadašnjem kvalitetnom radu čitave gradske administracije, društava povezanih u ukupni gradski sustav, ali i zahvaljujući neprekinutom dijalogu koji vodimo s vama i sa stručnjacima u različitim područjima.

Program „Rijeka za sve“ donosi očekivanja i želje mnogih skupina građana koje smo pažljivo slušali. On u sebi sadrži i sinergiju nove koalicije. A garancija da ćemo u četverogodišnjem ciklusu koji slijedi nastaviti s realizacijama – jesu upravo svi ostvareni projekti u protekle četiri godine o kojima vas u ovom Programu također informiramo.

„Rijeka za sve“ oslikava različitosti koje se u našem gradu skladno isprepliću, kao i otvorenost u kojoj se međusobno prepoznajemo. Pozivam vas da proučite program s kojim izlazimo na predstojeće lokalne izbore i za čiju realizaciju preuzimamo odgovornost u nadolazećem ciklusu.

S poštovanjem,
Vojko Obersnel