Novosti


Koalicija Rijeka za sve najavila predstojeća uređenja grada

Koalicija Rijeka za sve najavila predstojeća uređenja grada - Predstavljanje posljednjeg dijela izbornog programa

Predstavnici Koalicije Rijeka za sve danas su predstavili i posljednji dio svog Izbornog programa i to onaj koji se tiče predstojećih uređenja grada, uključivo i sportsko-rekreacijske infrastrukture, izgradnje novih prometnica te ekološki i energetski efikasnog komunalnog sustava. Projekte i programe koji će se iz ovih područja realizirati u nadolazećem razdoblju predstavili su kandidat ove Koalicije za novi gradonačelnički mandat Vojko Obersnel, kandidat za zamjenika gradonačelnika Marko Filipović te predstavnica Liste za Gradsko vijeće Ana Trošelj iz PGS-a.

Najavljeno je tako uređenje Trga Riječke rezolucije, Trga 128. brigade i Ulice Dolac uz oslobađanje od automobila, uređenje Trga Pul vele crikve kod Kosog tornja i otvaranje rimskih mozaika na trgu, uređenje Trga Grivica ispred Katedrale sv. Vida, dovršetak uređenja Parka Pomerio, uređenje Adamićevog gata i oslobađanje putničke rive od automobila te uređenje parka Mlaka prema povijesnom obrascu. Osim ovih uređenja u centru, najavljeno je i uređenje bivše zgrade Dezinsekcije na Molo longu za sadržaje ugostiteljstva, jedriličarskog kluba i dr. u cilju rekreacije građana, uređenje marine u Porto Barošu, rekonstrukcija Hrvatskog doma na Vežici te uređenje i otvaranje za javnost tunela na Pulcu i Sv. Katarini.

Ovi će projekti, uz donošenje Glavnog plana razvoja turizma u Rijeci te dovršetak izgradnje turističkog kompleksa na Kostabeli imati značajan utjecaj ne samo na kvalitetu života građana, nego i na kvalitetu ponude namjenjene riječkim gostima i turistima. Uz navedena uređenja, tu je i obnova kompleksa Benčić, uređenje garaže i trga u tom kompleksu, ali i energetska obnova zgrade Kazališta.

U kontekstu izgradnje prometne infrastrukture predstavnici Koalicije najavili su izgradnju ceste koja spaja ulice Ive Lole Ribara i Drenovski put na Škurinjama i Drenovi, izgradnju dodatne priključne ceste infrastrukture nogometnog kampa Rujevica, ceste na području Martinkovca radi daljnje stambene izgradnje, novu pristupnu cestu za Islamski centar sa ceste Rujevica-Marinići te rekonstrukciju Ulice Petra Kobeka. Također najavljena je izgradnja novih raskrižja poput onog u Škurinjskoj dragi te rotora na Martinkovac, na Plumbumu i u Ulici Tome Strizića prema Kampusu. Najavljena rekonstrukcija prometnih tokova na Jelačićevom trgu znatno će povećati pješačku zonu, a uz nastavak radova na rekonstrukciji čvora Orehovica na riječkoj zaobilaznici, najavljen je i dovršetak obnove preostalih glavnih prometnica u gradu (Adamićeve i Krešimirove) te izgradnja kompleksa Zapadna Žabica.

Uz izradu povoljnijeg sustava naplate parkiranja i uvođenja bicikli za iznajmljivanje na području grada, najavljen je i set projekata i programa iz domene razvoja Pametnog grada, odnosno pametna prometna i prijevozna rješenja za kvalitetnije pružanje usluge građanima – od nastavka razvoja projekta gradske kartice, preko plaćanja usluge prijevoza u KD Autotrolej SMS porukama, opremanja stajališta informatičkom opremom za najavu dolaska autobusa, izrade aplikacije za mobilne telefone Urbani putnik koja omogućava lakše korištenje javnog gradskog prijevoza odnosno praćenje vozila na linijama u realnom vremenu, pa sve do projektiranja drugog kolosijeka i uključivanja brze gradske željeznice u javni gradski promet.

Govoreći o budućoj izgradnji sportske infrastrukture u idućem razdoblju, Obersnel je podsjetio na dosadašnji odnos Grada sa zakladom Stichting Social Sport s kojom je realizirano preoblikovanje HNK Rijeke iz sportske udruge u sportsko društvo te je zajedničkom suradnjom izgrađen stadion na Rujevici i stvoreni su uvjeti za izgradnju stadiona Kantrida.

Najavljena je i daljnja suradnja s privatnim investitorom, u praćenju izgradnje stadiona i ostalih sadržaja, i to u smislu preuzimanja izgradnje potrebne prometne i komunalne infrastrukture za nogometni stadion na Kantridi, te nastavka aktivnosti na izgradnji nogometnog kampa Rujevica u smislu dodatnih sadržaja unutar kampa.

Od sportske infrastrukture, najavljena je i izgradnja Atletskog stadiona na Kampusu te izgradnja nove dvorane za tenis u Marčeljevoj dragi.

U cilju razvoja rekreacije građana najavljeni su besplatni programi rekreacije na javnim površinama, nastavak uređenja obalne šetnice Preluk–Bivio do sportske luke Brgudi, te opći nastavak razvoja projekta uređenja gradskih šetnica za rekreaciju i zdravo provođenje slobodnog vremena građana. Također, predviđa se postavljanje dodatnih fitnes sprava na raznim lokacijama u gradu te promoviranje zdravih stilova života i nastavak razvoja velikih sportsko-rekreativnih manifestacija u gradu.

Najavljen je i nastvak razvoja ekološki osvještenog i energetski učinkovitog grada. A ovo pordučje obuhvaća realizaciju vodoopskrbnog projekta vrijednog 1,7 milijardi kn, kojim se trajno štite izvorišta pitke vode na riječkom području, a koji obuhvaća gradnju uređaja drugog stupnja pročišćavanja otpadnih voda na lokaciji Delta i rekonstrukciju 217 km kanalizacijskih cjevovoda i rekonstrukciju 99,5 km vodovodne mreže. Područje obuhvata projekta su gradovi Rijeka i Kastav te općine Viškovo, Jelenje i Čavle.

Među ostalim, najavljena je i obnova sustava toplinarstva kao preduvjet daljnjem smanjenju cijena toplinske energije, te niz novih projekata u području prikupljanja otpada – od izgradnje sortirnice za reciklabilne frakcije , uspostave sustava za drobljenje glomaznog komunalnog otpada, izgradnje kotlovnice na biomasu za energetske potrebe KD Čistoća, nabave dodatnih vozila Čistoće sa smanjenom emisijom CO2 , do ugradnje većih specijaliziranih, suvremenih spremnika za otpad opremljenih solarnim panelima i sustavom za dojavu popunjenosti, širenja sustava polupodzemnih spremnika za otpad te korištenja informatičke tehnologije u sustavu zbrinjavanja otpada s ciljem unaprjeđenja zbrinjavanja, ali i s ciljem pružanja kvalitetnije usluge korisnicima i to kroz izradu aplikacija, opremanje otpadnika senzorima i slično. Također, najavljen je i razvoj sustava kompostiranja po mjesnim odborima uz edukaciju građana.

Najavljen je i nastavak provođenja projekta čistog transporta te u tom smislu nabava novih autobusa Autotroleja na stlačeni prirodni plin kao ekološki prihvatljivo gorivo.

Govoreći o ovoj temi, Obersnel je naglasio da je zahvaljujući energetskoj politici Grada Rijeke emisija stakleničkih plinova (CO2) u samo pet godina smanjena za više od 10 posto.