Novosti


Rijeka za sve: djeca, obitelji s djecom, mladi i studenti

Rijeka za sve: djeca, obitelji s djecom, mladi i studenti - Predstavljanje Izbornog programa

Rijeka za djecu i obitelji s djecom te Rijeka za mlade i studente bile su teme današnjeg predstavljanja dijela Izbornog programa Koalicije Rijeka za sve. Projekte i programe koji će se za ove kategorije građana realizirati u nadolazećem razdoblju predstavili su kandidat ove Koalicije za novi gradonačelnički mandat Vojko Obersnel te predstavnice Liste za Gradsko vijeće Tea Mičić Badurina iz PGS-a i Petra Karanikić iz SDP-a.

Izgradnja 300 stanova po modelu poticane stanogradnje, izrada Strategije demografskog razvoja Rijeke do 2030. godine sa sustavom poticajnih mjera za obitelji s malom djecom te izgradnja tri nova vrtića na Rastočinama, Krnjevu i u sklopu KBC-a, samo su neki od projekata koje ova Koalicija nudi u svojem programu.

Uz najavljenu obnovu deset škola i sedam vrtića europskim sredstvima, u Rijeci će se na isti način izgraditi i Dječja kuća kreativnosti u ciglenoj zgradi kompleksa "Benčić". U njoj će se djeci i mladima osigurati kvalitetno provođenje slobodnog vremena kroz brojne sadržaje koje razrađuju ustanove Art kino, Gradsko kazalište lutaka i Gradska knjižnica. Također, u okviru Europske prijestolnice kulture pokrenut će se Festival kreativnosti s ciljem razvoja stvaralaštva djece i mladih.

Koalicija Rijeka za sve najavljuje i uvođenje besplatnog ranog učenja informatike u riječkim osnovnim školama s novim modernijim kurikulumom i interaktivnom aplikacijom koja se izrađuje te širenje nastavnog programa građanskog odgoja i obrazovanja.

Za mlade i studente najavljeno je ojačavanje postojećeg Start up inkubatora te osnivanje Start-upa za kreativne industrije poput dizajna, novih medija i sl. Također, Koalicija Rijeka za sve najavila je i pokretanje tzv. Akceleratora za pomoć mladima da razviju svoje poslovne ideje i dobiju priliku za početnu investiciju. Za ove projekte koji u cilju imaju zapošljavanje i samozapošljavanje mladih osigurana su europska sredstva za realizaciju. Osim toga, provest će se i niz drugih programa s istim ciljem, a posebno je izdvojeno osnivanje zadruge i informativnog portala za kategoriju mladih ljudi koji više nisu u sustavu obrazovanja, a nisu ni u sustavu osposobljavanja, tzv. NEET skupina koju EU prepoznaje kao posebno osjetljivu.

Uz Revitalizaciju prostora bivše energane u Harteri razvojem kreativnih industrija i inovacija najavljen je i nastavak razvoja znanstveno-tehnološkog parka na Mlaki s ciljem budućeg zapošljavanja i znanstvenog rada mladih u ovom kompleksu koji će uključiti i poslovno-poduzetničku zonu.

Predstavnice koalicije Rijeka za sve najavile su i nastavak stipendiranja učenika i studenata u svim kategorijama stipendija koje Grad do sad nudi, uz ojačavanje stipendija za darovite. Zaključeno je da će se nastaviti provoditi aktivna politika privlačenja mlađeg stanovništva u Rijeku, čemu su usmjereni projekti izgradnje Kampusa, novih stanova te novih sadržaja za mlade generacije.

Kandidat za novi gradonačelnički mandat, Vojko Obersnel podsjetio je na realizirane projekte u proteklom mandatu koji su u cilju imali upravo podizanje kvalitete života djece i mladih. Istaknuta je tako izgradnja 175 stanova na Drenovi i Hostovom Bregu, 600 novih mjesta u riječkim vrtićima koja su otvorena izgradnjom novih i dogradnjom postojećih vrtića, te obnova devet škola i četrnaest vrtića u protekle 4 godine.

Naglasio je i značaj zdravih jelovnika koji su uvedeni u osnovne škole u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo te program građanskog odgoja i obrazovanja koji je Rijeka kao jedini grad u Hrvatskoj uvela u svoje škole izradivši za njega udžbenik i educiravši nastavnike koji ga provode. Obersnel je podsjetio i na program Rijeka pliva koji je na Bazenima Kantrida do sada završilo 8283 učenika drugih razreda svih riječkih škola.

Kada je riječ o mladima, posebno je istaknuta važnost Kampusa na Trsatu u kojem su u protekle 4 godine izgrađeni novi smještajni kapaciteti za studente sa 754 ležaja i svim sadržajima primjerenim modernom stanovanju.

Spomenuti su i rezultati gradskog Startup inkubatora za mlade do 29 godina koji u suradnji s akademskom zajednicom i mentorima iz realnog sektora osmišljavaju i realiziraju svoje poduzetničke ideje. Kroz Start up je do sada prošlo 114 timova, odnosno više od 300 korisnika, a na tržištu djeluje 15 tvrtki baziranih na idejama koje su se razvijale u Start-upu.

Uz Znanstveno tehnologijski park SteP Ri, za koji je Grad osigurao zgradu na Kampusu i koji ima ulogu transferirati znanje u zajednicu, naglašena je uloga gradske razvojne agencije PORIN u kojoj je u proteklom razdoblju u čak 16 ciklusa održana edukacija za 3D print i 3D modeliranje.

Petra Karanikić se kao voditeljica Ureda za transfer tehnologija posebno se zadržala na ovoj temi, naglasivši da je ovaj Ured Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije prijavio četiri projekta iz medicinskih znanosti vrijedna 170 tisuća eura. Svi projekti prošli su razinu provjere inovativnog koncepta i kroz program će se pokušati komercijalizirati.