Novosti


U nedjelju izaberite otvorenu, modernu, europsku Rijeku

U nedjelju izaberite otvorenu, modernu, europsku Rijeku - Koalicija Rijeka za sve pozvala građane na izbore

"Na ovim izborima Rijeka odlučuje o tome tko će upravljati gradom tijekom priprema i same provedbe svih projekata vezanih za titulu koju ćemo nositi 2020. godine, a riječ je o tituli Europske prijestolnicu kulture i želimo je nositi s ponosom" – istaknuo je Vojko Obersnel, kandidat za novi gradonačelnički mandat na današnjoj završnoj konferenciji za medije koju je održala koalicija stranaka okupljenih pod zajedničkim nazivom Rijeka za sve.

Obersnel je dodao i da Rijeka sada, više nego ikad, treba stabilnu, odgovornu, stručnu i iskusnu gradsku vlast koja će nastaviti sa svim započetim aktivnostima u realizaciji strateških projekata za razvoj grada.

Na završnoj konferenciji okupili su se svi predstavnici ove koalicije, kandidati s Liste za Gradsko vijeće, kandidati za zamjenike gradonačelnika – Nikola Ivaniš i Marko Filipović, kandidat za predsjednika Gradskog vijeća Oskar Skerbec koji je ujedno i pripadnik talijanske nacionalne manjine u Rijeci, Vesna Blanuša (SDSS), Vedran Sabljak (HL), Daniel Celcner (HSS), a konferenciji su nazočili i saborski zastupnici, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja te potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin.

U izlaganjima je istaknuto da sve statistike govore o novom razvojnom zamahu Rijeke te da su najbolji dokaz tome rast broja novoosnovanih tvrtki, rast prihoda i dobiti te broja zaposlenih u riječkom gospodarstvu. „3. maj je spašen, danas posluje s dobiti, a Luka je u najvećem investicijskom ciklusu u posljednjih 40 godina. Bilježimo i značajan rast dolazaka turista i broja noćenja, a na Kostabeli je počela izgradnja hotela sa 4 plus zvjezdice i 21 vilom, 54 apartmana, bazenima i wellnessom. Riječ je o najvećoj investiciji u turizam na našem području“ – naveli su predstavnici koalicije.

Da su pred Rijekom dobre godine govori i podatak da su za ključne infrastrukturne projekte koji će se realizirati u sljedećem mandatu, od onih vezanih za EPK: Benčić, Dječja kuća, Galeb do onih vezanih za vodoopskrbu i toplinarstvo već osigurana sredstva iz europskih fondova. Europskim fondovima u proteklom je mandatu financirano i osigurano financiranje za 67 projekata vrijednih 560 milijuna kuna. Rijeku se vratila kući pridruživanjem Hrvatske Europskoj uniji.

„Naša lista, s kojom ste se mogli kroz biografije kandidatkinja i kandidata upoznati putem naše web stranice, spoj je iskustva i mladosti, znanja i nove energije. Na listi su 3 doktora znanosti, četvoro sa znanstvenim magisterijem, njih 17 ima visoku stručnu spremu. Najstariji na listi rođen je 1943., a najmlađa kandidatkinja 1993. Njihove biografije, stručnost i dokazanost, jamče kvalitetu rada u Gradskome vijeću“- naglasio je Obersnel te dodao kako vjeruje da su kroz dosadašnji rad, upravljanje gradom, kao i kroz ovu kampanju, dokazali da je glas za listu broj 8 i za njega kao gradonačelničkog kandidata zajedno s njegovim zamjenicima jamstvo stabilnosti, odgovornosti, stručnosti i iskustva koji su ključni za razdoblje koje je pred Rijekom.

Posebno se Obersnel osvrnuo na svjetonazor kao temu od koje, kako je rekao, neće bježati:

„Rijeka otvorena za sve sažima u sebi sve ono što jesmo, za što se zalažemo i što činimo.

U Rijeku su uvijek svi dobro došli, iz Rijeke se i odlazilo, ali se u Rijeku i vraćalo. Mi ne mrzimo, mi prihvaćamo. Poštujemo ljudska prava, ženska prava, LGBTI prava. I došljake i osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju, i starije, i siromašne. Ne pitamo za vjeru i nacionalnu pripadnost, neko kakav si čovjek. Naša otvorenost, tolerancija, uključivost, socijalni program, koji su usađeni u samo srce grada, nisu dio konzervativnih vrijednosti već socijaldemokratskih i liberalnih. Zato je svjetonazor bitan. On je srž i okosnica svih programa. I po tome se razlikujemo.“

Obersnel je u tom smislu podsjetio i na uvođenje građanskog odgoja u riječke škole s ciljem da mladi Riječani izrastu u aktivne građane otvorene europske Rijeke.

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin naveo je kako upravo možemo vidjeti najbolju razliku između odgovorne i neodgovorne vlasti. Dok je na državnoj razini kurikularna reforma stopirana, Rijeka je uvela građanski odgoj, a uskoro će i informatiku. Isto tako, nakon što je SDP tijekom 4 godine svoje Vlade smanjio dug u zdravstvu i liste čekanja, aktualna je vlast u kratkom vremenu uspjela jedno i drugo povećati. Stoga se Grbin slaže kako predstojeći lokalni izbori nisu obični izbori, već mogućnost da građani izaberu između dvije Hrvatske, pozvavši iste da daju svoj glas onoj otvorenoj i odgovornoj, koja stvara inkluzivnu, slobodoumnu sredinu u koju je svatko dobrodošao i koja radi u korist svojih građana.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja naglasio je važnost stabilnosti i kontinuiteta u razvoju Rijeke, naglašavajući pritom riječki socijalni program kao primjer i za druge gradove.

Uz navođenje mnogih realiziranih projekata i najave onih koji se nalaze u novom Izbornom programu poput uvođenja besplatnog učenja informatike od 1.razreda, nastavka izgradnje POS-ovih stanova, izgradnje novih vrtića, riječkog Kampusa kao grada znanja na Trsatu, te Start-up inkubatora i rada razvojne agencije Porin, riječkog socijalnog programa kao najrazvijenijeg u Hrvatskoj, sportskih objekata i sl., Obersnel je zaključio da Koalicija Rijeka za sve ima jasnu viziju i Strategiju razvoja Rijeke koju provodi već tri godine.

Građane Rijeke Obersnel je pozvao na izlazak na izbore u nedjelju 21. svibnja: „Imamo rezultate i realne i ostvarive planove za naredne četiri godine. Smatram da samo stabilna većina u Gradskom vijeće može odgovoriti na izazove koji su pred nama, zato pozivam Riječanke i Riječane da glasaju za kandidatkinje i kandidate koalicije Rijeka za sve, koalicije SDP-a, PGS-a, HSU-a, IDS-a, SDSS-a i HSS-a“