Novosti


EPK i perspektiva riječke kulture i znanosti

EPK i perspektiva riječke kulture i znanosti - Obersnel, Glavašević i Jakovčić na konferenciji i druženju s građanima

Na danas održanoj konferenciji za medije Koalicije Rijeka za sve kandidatu za novi gradonačelnički mandat Vojku Obersnelu pridružili su se europarlamentarac Ivan Jakovčić te saborski zastupnik i član Predsjedništva SDP-a Bojan Glavašević. Glavna tema konferencije bila je riječka kultura u europskom prostoru te perspektiva riječke znanosti i Sveučilišta u nadolazećem razdoblju

Osvajanje prestižne titule Europske prijestolnice kulture ostvareno je jedno od najvažnijih strateških opredjeljenja razvoja Grada Rijeke 2013.- 2020. vezanih za urbanu regeneraciju grada, koja podrazumijeva strukturne promjene i završetak tranzicije iz postindustrijskog u grad novih tehnologija i novih investicija, s Kampusom kao maticom za razvoj znanosti.

"Izborili smo se za projekt u konkurenciji 12 gradova pred međunarodnim žirijem", naglasio je Obersnel. "Dokumentacija za projekte je bila pripremljena, a već smo osigurali i europska sredstva za financiranje infrastrukturnih projekata".

Projekt Europska prijestolnica kulture za Rijeku će imati puno širi utjecaj od same kulture. Od zapošljavanja na obnovama – od građevinarstvo do brodogradnje, preko turizma, novog specifičnog poduzetništva i zapošljavanja sve do građanskih inicijativa u razvoju grada. Projekt postavlja i obavezu realizacije programa iz prijavne knjige Rijeke na temelju koje je upravo i osvojena ova prestižna titula. Program pod nazivom Luka različitosti obuhvaća tri programske teme: Rad, Voda i Migracije. To je ono što je Rijeku činilo Rijekom i kroz stoljeća i danas. Programski je dio ništa manje zahtjevan od infrastrukturnog, a tim koji je osigurao titulu, intenzivno radi na ovom složenom projektu. Dogovaraju se suradnje diljem Primorsko-goranske županije, ali i Europske unije.

Najavljena je obnova prostora bivše energane u Harteri za inkubator namijenjen kreativnim industrijama i inovacijama poput arhitekture, dizajna i industrijskog i grafičkog te novih medija, što će sve zasigurno utjecati i na daljnji razvoj lokalnoga poduzetništva i zapošljavanja mladih. Nakon nedavnog potpisivanja ugovora s Inom, još intenzivnije se nastavlja s projektom razvoja znanstveno-tehnološkog parka na Mlaki s ciljem budućeg zapošljavanja i znanstvenog rada mladih u ovom kompleksu, koji će osim znanstveno-tehnološkog parka uključiti i poslovno-poduzetničku zonu. Nastavit ćemo s praksom stipendiranja darovitih učenika i studenta, ali i onih koji se i nastaviti školuju za deficitarna zanimanja, naveo je Obersnel, nastavljajući kako je namjera i povećati broj stipendija, te nastaviti i sa stipendiranjem učenika i studenata slabijeg imovnog stanja te stipendiranja vukovarskih studenata. Nastavit će se i sa zajedničkim projektima sa Sveučilištem.

Za sve to potrebna je stabilna i sigurna vlast u gradu, zaključio je Obersnel, u čemu su ga podržali i preostala dva sudionika konferencije.

Bojan Glavašević je naveo Vojka Obersnela kao svog uzora na političkom putu u stranci, rekavši i kako je upravo Obersnel u Rijeci pokazao što socijaldemokracija kao ideja može postići - grad u kojem se njeguje vizija različitosti. Osim toga, upravo su ideje iz Rijeke i ideje Vojka Obersnela bile temelj ugrađen u program SDP-a vezan za kulturu predstavljen na prošlim parlamentarnim izborima. Rijeka je grad u koji mladi rado dolaze i rado tu ostaju, te im nudi puno. Sve su to razlozi zbog kojih Glavašević i sam u Rijeku voli dolaziti, te će se posebno veseliti 2020. kada će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture.

U sličnom je tonu nastavio i europarlamentarac Ivan Jakovčić, koji je došao pružiti svoju podršku Obersnelu kao kandidatu, ali i podršku konceptu življenja kakav i Rijeka i Istra njeguju već jako dugo, koncept otvorenog i slobodnog društva. Upravo te vrijednosti i sloboda koje su ljudi sami stvorili najbolji su poziv građanima da na izborima izaberu opciju koju predstavlja Vojko Obersnel.

Nakon održane konferencije za medije, Obersnel, Glavašević i Jakovčić družili su se s građanima na štandu na Korzu. Uoči konferencije, Obersnel i Glavašević podružili su se i sa riječkim tviterašima na TweetUp Cafeu uz samo more, opušteno čavrljajući o raznim temama, od neizbježne politike preko pitanja koja su tviteraši kao građani imali za gradonačelnika, pa sve do samog tvitanja koje ih je prije godina i povezalo, te nudi najbrži put do informacija i odličan je način neposredne komunikacije. Sve je to dobro poznato Vojku Obersnelu koji je na Twitteru još od 2009. i za razliku od velike većine političara koja se na društvenim mrežama pojave tek uoči i za vrijeme izbornih kampanja, vrlo ga aktivno koristi za komunikaciju s građanima.

-